O mjestu Gabonjin i njegova povijest

O mjestu Gabonjin i njegova povijest

Čarobni Gabonjin – malo krčko mjestašce, spreman odvesti vas u neka druga vremena, probuditi maštu i rasplamsati srce...

Na otoku Krku postoji 70 živućih naselja, a jedno od njih je i Gabonjin, slabo nastanjeno selo na zapadnom dijelu  općine Dobrinj, u unutrašnjosti otoka Krka, čije je okruženje garancija za istinski odmor gdje se ujedno  nalazi i Villa Sv. Petar.

Smješten u pitoresknoj unutrašnjosti Dobrinjštine bogat prirodnom i kulturnom baštinom, mali zeleni raj na zemlji gdje caruju čistoća, zvuk prirode i ljepota mira.

Danas prema crkvi Sv. Petra vodi put glagoljaša, edukativna staza s tematikom glagoljice, duga dvjestotinjak metara.
Preporuka je svakako prošetati glagoljaškom stazom sve do crkvice, na koju villa baca pogled, po kojoj je i dobila ime.

Na vrhu brežuljka Sv. Petra nalazi se stara crkva sv. Petra koja se spominje već u 14. stoljeću ali je vjerojatno puno starija. Na to navodi izvještaj mletačkog providura Antonia Vinciguerre od 10. studenog 1480. godine, u kojem stoji da je već tada bila ruševna. Predana je dobrinjskom kaptolu koji ju obnavlja, a kasnije joj dodaje i ložu. 1892. godine je proširena.
Međutim, 1951. godine u mjestu je izgrađena nova crkva Presvetog Srca Isusovog.

 

POVIJEST

45°6'35" sjeverno od ekvatora i 14°34'13" istočno od početnog meridijana malo selo koje se nalazi u unutrašnjosti otoka Krka te pripada Općini Dobrinj.
Kroz povijest glagoljskih zapisa prvi puta se spominje 1376. god. pod nazivom Stanišće. Prema toponomastičaru Ivi Jelenoviću, naziv sela je zapravo posvojni pridjev s nastavkom –in, a od nekog Gabonja. S obzirom da je Gabonja bilo starohrvatsko vlastito ime, Jelenović zaključuje da je mjesto vrlo staro, vjerojatno puno starije od njegovog prvog spomena.

Iznad samog mjesta nalazi se drevna crkva sv. Petra iz 1279. godine.
Crkva se nalazi na dominantnom položaju tj. mjestu sa kojeg se pruža prekrasan pogled na kvarnerski zaljev.

Već nekoliko godina posjetitelji Gabonjina mogu uživati u jedinstvenoj Aleji glagoljaša, gdje je postavljeno 37 kamenih ploča sa uklesanim porukama - starim putem od Stobica (pučke sabornice) sve do crkve sv. Petra koji smo nazvali Put glagoljaša sv. Petra.

Naselje Gabonjin nalazi se 3 km udaljeno od Malinske (turističko mjesto Općine Malinska – Dubašnica) i 8 km udaljeno od Čižića (turističko mjesto Općine Dobrinj) kojeg prije svega ističe velika pješčana plaža na kojoj se nalazi čak po tumačenjima doktora, ljekovito blato koje lječi kostobolju, reumu.

U mjestu nalazi se i sportsko – rekreativni centar Gabonjin na kojemu se slobodno možete rekreirati (nogomet, košarka, boće i dr.).
Oko samog mjesta postoji bezbroj puteva kojima se kroz prirodu mogu voziti bicikli.

Vidikovac kod crkve sv. Petra (252 m) pruža prekrasan pogled na kvarnerski zaljev.

minimalni broj noćenja je 7 dana
manje od 7 dana NA UPIT
ili
Sadržaj ville
  • Smještaj za 9 osoba
  • 5 spavaćih soba
  • 2 dodatna ležaja
  • Fitness
  • Wi-Fi
  • Privatni parking
  • Grijani bazen
  • Bio sauna
Saznaj više
 
Mjesta u blizini
KRK: 13,6 KM
KRAS: 2,2 KM
DOBRINJ: 3,2 KM
MALINSKA: 3,7 KM
GARICA: 4 KM
KLIMNO: 5,7 KM
RISIKA: 5,7 KM
Kontakt
 

  +385 99 702 2727

 

 

  GABONJIN 54, 51511 Otok Krk,
Hrvatska